Plantefarvning med skvalderkål

Ja den er god nok, min svigermor har i lang tid sagt at jeg bare kunne komme ud til dem og farve, og nu skulle det så være. Svigerfar havde fundet det hele frem og jeg havde taget nogle bundter garn med så nu skulle det være, men hvad skulle vi farve med?


"Almanakken"
Vi kiggede lidt i almanakken, som den kom til at hedde da alle spørgsmål blev besvaret ved hjælp af den, og vi fandt ud af at man kunne farve med skvalderkål, og eftersom min svigermor har haven fuld af skvalderkål gjorde det ikke noget at vi skulle bruge 2kilo BLADE!!.
Jeg farver aldrig med skvalderkål igen, for det tog sååå lang tid at pille alle bladene af, til gengæld er vi overbevist om at det var det hele værd (det siger vi i hvert fald til os selv) for farven var nok blevet en anden hvis vi havde kogt stænglerne med.

Vi startede med at bejdse så meget garn vi kunne have i gryden med alun. Det tager forholdsvis lang tid når man skal varme vandet i en gammel gruekedel, til gengæld var det godt vejr så vi nød bare vejret imens (og plukkede blade af skvalderkål).

Undervejs sørgede vi for at noterer alt ned så vi havde det til en anden gang.

Bejdsningen:
Vi bejdsede 1,634kg garn, med 176g alun i 55ltr vand. Det hele blev varmet op til 90grader og stod sådan en time. Så blev det hældt over i en zinkbalje hvor det stod til dagen efter og ventede.

Farvesuppen:
Farvesuppen med alle skvalderkål bladene
Imens havde vi pillet 2,14kg skvalderkål blade fra deres respektive stængler og var klar til at lave farvesuppen. Den indeholdte 27ltr vand og 2,14kg skvalderkål blade. Dette skulle op og koge og kogte ca. 1 time hvorefter det var tid til grillmad så suppen blev efterladt uden gas til at stå og køle af.

Selve farvningen:
Dagen efter var det tid til at farve, vi endte med at farve 404g garn. Vandet blev opvarmet til 90grader og blev holdt der i ca. 1 time. Herefter fik de lov til at blive kølet af og blev skyllet i rent vand og eddikevand.

Garnet har fået en fin grøn farve og jeg er ret imponeret over vores første omgang farvning.

Den famøse mælkejunge med navn på
Samtidig gik det op for mig hvor meget en bypige jeg er, da jeg faldt helt i svimer over den mælkejunge som min svigerfar havde sat fem hvorpå der stod "Spangbo" som deres gård også hedder. Tænk sig en mælkejunge med navn på wauuvv, min kæreste var knap så fascineret.

Næste gang står den på farvevajd der skal ligge i blød i tis i 4 dage, eller måske bare noget med brændenælder, der kan man i det mindste bruge hele planten. 

Mit kreative jeg
Ditte 
 


Kommentarer

Populære indlæg:

Oreos creme

Hæklede bogstaver

Chokoladeganache som fyld til chokolader eller kager

Butterdejsstang med temmelig meget laks